Så undviker du förkylningar

Kategorier Okategoriserade

Förkylning är en infektionssjukdom som drabbar de övre luftvägarna och orsakas av över 200 olika typer av virus. Vanliga symtom är rinnande näsa, täppt näsa, halsont, hosta och feber. Viruset sprids från person till person via de små droppar som sprids i luften när en smittad person hostar eller nyser. Förkylning kan även spridas genom att röra vid näsan, munnen eller ögonen efter att ha rört vid en yta som blivit kontaminerad av förkylningsvirus från en infekterad person.

Förkylning är den vanligaste smittsamma sjukdomen hos människor och de flesta blir förkylda en till två gånger per år. Det finns för närvarande ingen medicin för att bota eller förkorta sjukdomsförloppet. De flesta blir friska efter 7-10 dagar. Eftersom sjukdomen orsakas av så många olika virus finns det heller inget vaccin mot förkylningar. Det enda man kan göra är att försöka undvika att bli smittad. Här är några tips på hur du kan undvika förkylningar:

Tvätta händerna ofta. Detta är förmodligen det mest effektiva tipset för att undvika förkylningar. Om du har varit i affären, åkt buss eller varit på andra offentliga platser och rört vid samma ytor som andra människor är det viktigt att tvätta händerna med tvål och vatten.

Låt bli ansiktet. Att röra vid ansikten med händerna kan göra dig sjuk. Näsan, munnen och ögonen är de vanligaste ställena där virus tar sig in i kroppen.

Undvik sjuka människor. Om du kan, håll dig på avstånd från personer som visar symptom på förkylning, som nysningar och hosta.

Använd pappershanddukar i köket och badrummet. Bakterier kan överleva i flera timmar på handdukar. Ett alternativ är att ha separata handdukar för varje familjemedlem, samt en för gäster.

Undvik stress. Studier har visat att människor som är utsatta för stress har sämre immunförsvar och har större risk att drabbas av förkylningar.

Håll dig varm. Att hålla sig varm och torr kan minska risken att bli förkyld. Kyla och fukt är inte en direkt orsak till förkylningar, men kan göra det lättare för viruset att infektera kroppen. Fuktigt väder underlättar också för viruset att spridas genom luften.

Bit inte på naglarna. Bakterier och virus samlas lätt under naglarna och att bita på dem kan öka risken att bli sjuk.

Rök inte. Cigarettrök irriterar luftvägarna och ökar risken att drabbas av förkylningar och andra infektioner. Även passiv rökning kan öka risken.

Håll rent hemma. Virus kan överleva i många timmar på dörrhandtag, byrålådor, telefoner, fjärrkontroller, tangentbord och diskbänkar efter att ha använts av en infekterad person. Tvätta dessa ytor ofta.

Drick mindre alkohol. Att dricka för mycket alkohol kan påverka immunförsvaret negativt och öka risken att få förkylningar.

Lev hälsosamt. En hälsosam livsstil med regelbunden motion, tillräckligt med sömn och näringsrik kost stärker immunförsvaret så att kroppen lättare kan bekämpa förkylningar och andra infektioner.