Orsaker till dålig andedräkt

Kategorier Okategoriserade

Dålig andedräkt kan vara en följd av dålig munhygien men kan även vara ett tecken på andra hälsoproblem. Problemet kan också förvärras av maten vi äter eller av andra ohälsosamma livsstils-vanor. Även om de flesta av oss antagligen har haft någon dag med dålig andedräkt kan det för personer med ihållande problem bli ett socialt handikapp. Här är en lista på de vanligaste orsakerna till dålig andedräkt.

Mat: Matrester runt tänderna som bryts ner kan orsaka dålig lukt. En annan källa till dålig lukt är livsmedel som innehåller vissa oljor, till exempel lök och vitlök. Även andra grönsaker och kryddor kan ge dålig andedräkt. När maten är smält och går ut i blodet kommer den också till sist att nå lungorna och avges i andedräkten. Då går det bara att tillfälligt dölja lukten genom att borsta tänderna eller att tugga tuggummi. Lukten försvinner först då maten passerat igenom kroppen.

Alkohol: Att dricka alkohol kan leda till problem med matsmältningen, vilket orsakar dålig andedräkt. Dessutom leder alkoholkonsumtion till uttorkning vilket minskar salivproduktionen.

Dålig munhygien: Om du inte borstar tänderna och använder tandtråd dagligen, kan matrester som finns kvar i munnen bidra till bakterietillväxt mellan tänderna, på tungan och runt tandköttet. Även tandproteser som inte rengörs regelbundet eller som inte passar ordentligt kan främja tillväxten av illaluktande bakterier.

Muntorrhet: Saliv hjälper till att göra rent i munnen och få bort partiklar som kan orsaka dålig lukt. Muntorrhet kan därför bidra till dålig andedräkt eftersom det då inte produceras tillräckligt med saliv för att rengöra munnen. Problem med spottkörtlarna och användandet av vissa läkemedel kan till exempel leda till muntorrhet. Det är också vanligt att man blir torr i munnen medan man sover, vilket leder till dålig andedräkt på morgonen. Om man dessutom sover med öppen mun, kan problemet förvärras.

Sjukdomar och hälsoproblem: Flera sjukdomar kan orsaka dålig andedräkt. Vid många cancertyper och olika metaboliska sjukdomar kan det till exempel bildas ämnen som orsakar dålig andedräkt. Andra sjukdomar som kan ge dålig andedräkt är diabetes, njursjukdomar, leversjukdomar, luftvägsinfektioner, halsbränna med sura uppstötningar och bihåleinflammation.

Cigaretter och snus: Tobaksprodukter kan orsaka dålig andedräkt genom att torka ut munnen och irritera tandköttet. Tobak ökar också risken att drabbas av infektioner, inflammationer och andra problem i munnen som leder till dålig andedräkt.

Hur vet man om man har dålig andedräkt?

Här är några tips på hur du själv kan kontrollera om du har dålig andedräkt:

  • Slicka på insidan av handleden. Kontrollera om området luktar illa efter några sekunder.
  • Använd tandtråd mellan tänderna längst bak i munnen där det är störst risk att mat fastnar. Kontrollera lukten på tandtråden.
  • Stå framför en spegel och sträck ut tungan så långt du kan. En vit beläggning längst bak på tungan kan vara ett tecken på dålig andedräkt.
  • Ett annat tecken kan vara att tandköttet är svullet och blöder när du borsta tänderna.