Motverka akne

Kategorier Hud & hår

Akne, som även kallas finnar, orsakas av en inflammation i hudens talgkörtlar. Oftast får man akne i ansiktet, halsen, ryggen, bröstet och axlarna. Människor i alla åldrar kan få akne, men det är vanligast bland tonåringar. Akne är inte farligt, men kan få psykologiska och känslomässiga konsekvenser för den som är drabbad. Vid svår akne bör man besöka en hudläkare för att ta reda på vilken behandling som är bäst, men för lättare akne finns det några åtgärder man kan vidta själv.

Håll ansiktet rent. Det mest effektiva sättet att motverka akne är att hålla ansiktet rent. Tvätta ansiktet en till två gånger om dagen med vatten och en mild tvål för att få bort smuts, döda hudceller och överflödig olja. Skrubba inte ansiktet, utan tvätta det genom att använda lätta cirkelrörelser. När du är klar, torka ansiktet genom att dutta huden försiktigt med en ren handduk.

Rör inte ansiktet. Låt bli att röra vid ansiktet med händerna, det irriterar huden och kan sprida bakterier som orsakar akne från händerna till ansiktet. Undvik också att trycka och klämma på finnar som redan uppstått eftersom infektionen då riskerar att sprida sig under huden och förvärra problemet. Det ökar dessutom risken att få ärr i ansiktet.

Undvik smink. En annan orsak till akne kan vara smink. Smink täpper till porerna i ansiktet och kan orsaka finnar och pormaskar. Om du ändå måste använda smink, använd vattenbaserade produkter och tvätta ansiktet noga på kvällen innan du går och lägger dig.

Återfukta huden. Många produkter för att behandla akne torkar ut huden. För att återfukta huden kan du använda en kräm eller lotion mot torr hud.

Ät rätt. En hälsosam kost som är rik på zink och A-vitamin kan hjälpa till att motverka akne. Kontrollera också om din akne blir värre efter att du har ätit vissa livsmedel. För många kan födoämnesallergi orsaka utbrott. Andra livsmedel som kan orsaka akne är socker, mejeriprodukter, friterad mat, kött, nötter, smör.

Motionera mer. Regelbunden motion är bra för hela kroppen, inklusive huden som är kroppens största organ. Fysisk aktivitet förbättrar blodcirkulationen och hjälper till att rena kroppen från toxiner som kan orsaka akne.

Drick mer vatten. Vatten är viktigt för att kroppen ska kunna göra sig av med gifter och slaggprodukter som kan orsaka akne. Att dricka två liter vatten om dagen kan motverka akne, samt bidra till att huden ser yngre och hälsosammare ut.

Undvik stress. Stress kan försämra hudens allmänna hälsa och förvärra akneutbrott. Ta reda på vad som orsakar stress i ditt liv och försök att hitta effektiva sätt att hantera den.

Solsken och frisk luft. Solsken stimulerar produktionen av D-vitamin som är viktigt för hudens hälsa. Frisk luft och solsken kan också minska stress. Var dock försiktig så att du inte bränner dig. För mycket sol kan skada huden och ge motsatt effekt.

Tvätta sängkläderna ofta. Sängkläderna absorberar olja och smuts från ansiktet och bör tvättas ofta. Annars kommer man i kontakt med smutsen varje gång man lägger sig i sängen, vilket ökar risken för akneutbrott.