20 tips för att minska stress

Kategorier Okategoriserade

Här är 20 tips på hur du kan minska stressen i ditt liv:

Ät hälsosamt. En balanserad och hälsosam kost som innehåller alla näringsämnen kroppen behöver ger dig mer energi. Då kan du hantera stress och utföra dina arbetsuppgifter mer effektivt.

Motionera. Regelbunden motion har en mängd positiva effekt på din fysiska och mentala hälsa som gör att du kan hantera stress bättre. Du blir friskare, får mer energi och blir på bättre humör.

Bra sömn. Det finns inget som är så uppiggande som god sömn. Om du har sovit dåligt och känner dig stressad kan en kort tupplur under dagen ge dig mer energi och hjälpa dig hitta nya lösningar på de problem du ställs inför.

Skratta. Skratt minskar stress eftersom det sänker nivån av stresshormoner i kroppen. Även om du inte känner för att skratta, försök åtminstone att le, det kan fortfarande till viss del minska din stress.

Minska på koffeinintaget. Drick mindre kaffe, te och läsk med koffein. Koffein höjer nivån av stresshormoner, och ju mer koffein du får i dig desto mer stressad blir du. Koffein sent på kvällen stör dessutom sömnen, vilket också kan påverka stressnivån.

Balansera ditt liv. Om du tillbringar en mycket stor del av din tid på endast ett område av ditt liv är det lätt att bli stressad. Om du till exempel bara arbetar hela tiden kan det vara en bra idé att dra ner på timmarna och låta kroppen vila.

Prioritera rätt. Om du inte vet vad som verkligen är viktigt i ditt liv är det lätt att slösa tid och energi på betydelselösa saker som bara kommer att ge dig huvudvärk och andra stressrelaterade symptom.

Skjut inte upp saker. Att skjuta upp någonting som du vet att du måste göra orsakar stress, och desto längre tid du väntar ju mer stress orsakar det.

Dela upp en stor uppgift i mindre delar. Om du har ett stort projekt med många detaljer kan det verka omöjligt att hinna göra klart allt i tid, vilket leder till stress. Dela upp uppgiften i mindre delar för att få den att verka mer hanterbar.

Andningsövningar. Att göra andningsövningar är ett enkelt sätt att minska stress, eftersom de kan göras när som helst, var som helst och fungerar snabbt. När du känner dig stressad, ta en kort paus och andas in genom näsan och andas ut långsamt genom munnen medan du räknar till 8.

Multitaska inte. Om du vill vara produktiv och inte bli stressad, gör en sak i taget på bästa möjliga sätt. Om du fastnar och känner att du börjar bli stressad, ta en paus och kom tillbaka när stressen är borta.

Gör något du tycker om. För att kunna njuta av livet fullt ut måste du hitta tid att göra det du verkligen gillar. Ju mer du gör sådant du tycker om, desto mindre stress kommer du att uppleva i livet.

Ta en promenad. Ibland kan lite frisk luft och lätt motion vara allt du behöver för att minska stress. Att ta en promenad kan vara ett bra sätt att slappna av och minska stressnivån.

Trädgårdsarbete. Att vara kreativ och skapa någonting vackert är ett bra sätt att koppla av. Att gräva, skära och hacka i trädgården minskar effektivt spänningar. Solsken förbättrar dessutom humöret och den friska luften är full av syre som gör att du känner dig piggare och sover bättre.

Meditera. Vid meditation får både kropp och sinne en chans att slappna av och vila. Om du regelbundet mediterar blir du mycket mer avslappnad i din vardag och får lättare att hantera situationer som annars hade orsakat stress.

Lyssna på musik. Ett bra sätt att slappna av är att lyssna på din favoritmusik. Du kan till exempel skapa olika spellistor beroende på humör.

Massage. Det är bevisat att massage minskar nivån av stresshormoner i kroppen, vilket kan hjälpa dig att hantera stress. En bra massage gör att du mår bättre, känner dig avslappnad och kan hantera stress bättre i flera dagar efteråt.

Prova aromaterapi. Aromaterapi går ut på att man använder växternas eteriska oljor för att minska stress och öka välmåendet. Aromaterapi är avslappnande och minskar stress och stressrelaterade tillstånd som huvudvärk och muskelspänningar.

Skaffa en hobby. Ett fritidsintresse som du gillar kan vara en bra distraktion från de saker i ditt liv som orsakar stress.

Acceptera det oundvikliga. Om det finns en situation i ditt liv som skapar stress som du inte kan göra någonting åt, försök att acceptera det. När du accepterar att du inte kan påverka situationen minskar stressnivån.